Muutos rotumääritelmän kohtaan alkuperämaa

29.6.2015

Huom! FCI on muuttanut päätöksensä alkuperämaiden muutoksesta, nyt rotumääritelmän alkuperä kohdassa mainitaan Tiibet (Kiina)

 

------

Alukuperäinen tiedote:

Tiedoksi muutos tiibetinmastiffin rotumääritelmään, kohtaan "Origin" eli "Alkuperämaa". Suomenkielistä käännöstä ei ole vielä saatavilla päivitettynä, englanninkielinen versio löytyy FCI sivuilta osoitteesta http://www.fci.be/Nomenclature/Standards/230g02-en.pdf
 

 

FCI tiedote koskien WDS 2019 ja tiibetiläisten rotujen alkuperämaan muuttamista.
Lyhyt epävirallinen käännös. Alkuperäinen (englanniksi) osoitteessa www.fci.be

Pyrimme aina olemaan kuulolla kasvattajien näkemyksille, ja olemme panneet merkille voimakkaat vastalauseet koskien Maailman Näyttelyn myöntämistä Kiinalle vuonna 2019, ja koskien päätöstä seuraavien tiibetiläisten rotujen alkuperämaan muutoksesta: Do Khyi (tiibetinmastiffi), Tiibetinterrieri, Tiibetinspanieli, Lhasa Apso ja Shih Tzu.

Vaikka ymmärrämme kasvattajien maailmanlaajuisen huolen liittyen molempiin päätöksiin, FCI haluaa tiedottaa että WDS 2019 myöntäminen Kiinalle tapahtui FCI:n valtuuston kokouksessa, jossa 68 maan edustajat olivat läsnä. Kiina voitti äänestyksen suurella enemmistöllä, täysin avoimen ja kansainvälisesti hyväksyttyjen demokratian yleisten periaatteiden mukaisen päätöksenteon tuloksena. Päätös tehtiin kiinalaisen jäsenemme, CKU:n erittäin avoimen ja kattavan esitelmän perusteella, jossa kiinalainen delegaatio selkeästi mainitsi kulttuuriset erot Kiinan ja muiden maiden välillä. FCI näkee tässä erinomaisen mahdollisuuden lisätä tietoisuutta kiinalaisen väestön keskuudessa siitä, että koira on rakas ystävämme, perheenjäsen, elävä olento ja erityisesti Ihmisen Paras Ystävä. Haluaisimme vielä lisätä että Kiina sai WDS:n äänestyksessä järjestettäväkseen, ohitse monien muiden maiden, mm. Espanja, Saksa ja Kroatia, selkeällä enemmistöllä.

Lisäksi haluaisimme huomauttaa että kiinalainen jäsenemme, CKU, on FCI:n täysjäsen. Sellaisena CKU:lla on oikeus pyytää olla edellä mainittujen rotujen alkuperämaa. On tärkeää tietää että mikä tahansa muutos rotumääritelmässä voidaan ottaa käytäntöön vain, ja vain jos, FCI:n hallitus, joka huomioi FCI:n rotumääritelmä-, ja tieteellisen komitean suositukset, hyväksyy sen.

Nykypäivänä FCI on entistä vahvemmin sitoutunut edistämään parempaa elämää koirille; elämänlaatua, rakkautta ja kunnioitusta maailman jokaisessa kolkassa.

FCI:n puolesta,
Rafael Santiago
FCI pääjohtaja


Lisäksi FCI on päättänyt, että seuraavien rotujen isäntämaan (=rotumääritelmien kehittämisestä vastaavan maan), muuttamista Kiinaksi voidaan harkita myöhemmin: Tiibetinspanieli, Tiibetinterrieri, Lhasa Apso, Shih Tzu ja Chow Chow. Tiibetinmastiffia ei siis mainita tällä listalla.

Aiheesta on käyty monipuolista keskustelua netissä, muutamia linkkejä uutisiin:
http://www.dogworld.co.uk/product.php/139004/1/tibetan_breed_enthusiasts_furious_about__high_handed__fci_move
http://www.kennelliitto.fi/uutiset/kennelliitto-vastusti-maailman-voittaja-koiranayttelyn-myontamista-kiinalle
http://www.dogworld.co.uk/product.php/139202/