PEVISA

Tiibetinmastiffin PEVISA-ohjelma on voimassa 1.1.2025 – 31.12.2029

Koiralla tulee astutushetkellä olla virallinen lonkka- ja kyynärnivellausunto sekä voimassa oleva silmätarkastuslausunto. Lonkka- ja kyynärkuvaushetkellä koiran tulee olla täyttänyt 18 kk. Lonkkaniveldysplasiatuloksen D saanut koira on paritettava tuloksen A tai B saaneen koiran kanssa. Kyynärniveldysplasian raja-arvo on aste 1 ja tällainen koira on paritettava tuloksen 0 saaneen koiran kanssa.

Silmätarkastustutkimuksen alaikäraja on 12 kuukautta eikä lausunto saa astutushetkellä olla 36 kuukautta vanhempi. Koiran jälkeläisiä ei rekisteröidä, jos sillä on todettu PRA. Diagnoosin vakava makroblepharon tai luomen sisäänpäin kiertymä saanutta koiraa ei saa käyttää jalostukseen. Muun asteisen entropium/makroblepharon diagnoosin saanut koira voidaan parittaa vain kyseisen sairauden osalta terveen koiran kanssa.

Koiralle rekisteröidään korkeintaan 30 jälkeläistä, joista korkeintaan 10 pentua alle 3 vuoden iässä tapahtuneesta astutuksesta. Viimeinen rajan ylittävä pentue rekisteröidään kokonaisuudessaan.

Tiibetinmastiffin PEVISA pähkinänkuoressa

Lonkkakuvaus pakko: kyllä

Minimi ikä kuvaushetkellä: 18 kk

HD raja-arvo: Lonkkaniveldysplasiatuloksen D saanut koira on paritettava tuloksen A tai B saaneen koiran kanssa.

Kyynärkuvauspakko: kyllä

ED raja-arvo: Kyynärniveldysplasian raja-arvo on aste 1 ja tällainen koira on paritettava tuloksen 0 saaneen koiran kanssa.

Polvitutkimuspakko: ei

Silmätarkastuspakko: kyllä

Minimi-ikä tarkastushetkellä: 12 kk

Silmälausunto voimassa korkeintaan: 36 kk

Rekisteröinnistä poissulkevat silmäsairaudet: diagnoosin PRA, vakava-asteinen makroblepharon tai vakava-asteinen luomen sisäänpäin kiertymä saaneen koiran jälkeläisiä ei rekisteröidä.

Maksimi jälkeläismäärä: 30 jälkeläistä, joista korkeintaan 10 pentua alle 3 vuoden iässä tapahtuneesta astutuksesta.

Ohjelma voimassa: 31.12.2029 saakka

Jalostuskiellot ja rajoitukset (Kennelliitto)

Koiria voidaan merkitä jalostuskieltoon, joko pysyvään tai määräaikaiseen. Jalostuskiellot voivat aiheutua koiran terveysongelmista (kuten asteikon huonoin tulos virallisissa terveystutkimuksissa), varhaisista astutuksista tai liian tiheän pennuttamisen seurauksena. Koiria voidaan myös asettaa jalostuskieltoon epäselvän polveutumisen perusteella. Jalostuskiellon syy ja ”Ei jalostukseen” -merkintä näkyvät julkisesti koiran tiedoissa Jalostustietojärjestelmässä https://jalostus.kennelliitto.fi/

Tiibetinmastiffin PEVISA-ohjelma asettaa jalostuskäytön raja-arvot lonkkaniveldysplasian ja kyynärniveldysplasian osalta. Muiden virallisten tutkimusten jalostuskäytön raja-arvot ovat patellaluksaation aste 3, spondyloosin aste SP3 ja olkanivelen osteokondroosin aste tulkinnanvarainen. Lue lisää rotuja koskevista rajoitteista: Koirarekisteriohje ja Rotukohtaiset erityisohjeet.

Suomen Kennelliiton ylläpitämät kolme rekisteriä ja tietokanta

FI = Rotukoirien kantakirjarekisteri. Tähän kirjataan koirat, joiden esivanhemmat ovat kolmessa polvessa kansainvälisen koirankasvatusliitto FCI:n hyväksymässä rekisterissä.

ER = Erikoisrekisteri koirista, jotka eivät täytä FI-rekisteröintiehtoja. Koko pentue kirjataan ER-rekisteriin esimerkiksi silloin kun sukutaulussa on FCI rekisterin ulkopuolisessa rekisterissä oleva koira/koiria kolmen sukupolven sisällä.

FIRR-rekisteri = roturisteytysprojekteista syntyviä koiria varten.

FIX = Monirotuisten koirien tunnistusmerkintä- ja omistajatietokanta.

Yleistä tietoa PEVISA:sta

PEVISA on lyhenne sanoista perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustusohjelma. Se sisältää rotujärjestön laatiman ja Kennelliiton hyväksymän perusteellisen tietopaketin rodun tämänhetkisestä terveystilanteesta sekä määräyksiä siitä, mitä ehtoja pentueen isän ja emän tulee täyttää, jotta pennut voidaan rekisteröidä Kennelliiton rekisteriin. Ehdot liittyvät muun muassa terveystutkimustuloksiin, jälkeläismääriin tai siihen, kuinka kaukaista sukua pentueen vanhempien tulee olla keskenään. Ohjelman tavoitteena on ylläpitää ja kehittää rodun terveystilannetta.

PEVISA-ohjelma on yksi JTO:n työkaluista

Rotujärjestöt vastaavat PEVISA-ohjelmien anomisesta roduilleen ja seuraavat ohjelmien vaikutuksia. Rodulle voidaan hyväksyä PEVISA-ohjelma vain, jos sillä on myös Kennelliiton hyväksymä Jalostuksen tavoiteohjelma (JTO) (ohjelmat voidaan esittää hyväksyttäviksi samaan aikaan). PEVISA:n tulee perustua JTO:ssa esitettyihin seikkoihin rodun tilanteesta ja rotujärjestö voikin käyttää PEVISA-ohjelmaa yhtenä apuna ja työkaluna JTO:n toteuttamiseksi. PEVISA-ohjelmalla pyritään varmistamaan, että rodussa esiintyvät perinnölliset sairaudet saadaan hallintaan, eivätkä ne pääse runsastumaan. Jalostuksessa tulee välttää yhdistelmiä, joilla olemassa olevan tiedon mukaan on keskimääräistä suurempi riski periyttää hyvinvointia ja elinikää alentavia vikoja ja sairauksia. Ohjelman avulla voidaan myös säilyttää rodun perinnöllistä vaihtelua, jotta saataisiin estettyä haitallisten geenimuotojen kasautuminen ja tuettua rodun kestävää kehitystä.

Kun rodulla on PEVISA-ohjelma, tulee pentueen molempien vanhempien täyttää ohjelman asettamat ehdot ennen astutusta. Ehdoilla voidaan esimerkiksi rajoittaa sairaaksi todetun tai sovitun raja-arvon ylittävän tai alittavan koiran jälkeläisten rekisteröintiä, koiralle rekisteröitävien jälkeläisten määrää tai syntyvän pentueen sukusiitosastetta.

Lisätietoja Kennelliiton sivuilta:
Koirarekisteriohje
Kennelliiton yleinen jalostusstrategia